WTC Komuna

utorak, 28.08.2007.

Terorizam protiv dosade

RAF (Njemačka)
Sigurno najlegendarnija urbana teror-grupa. RAF se (Rote Armee Fraktion - Frakcija Crvene armije) nekoliko godina bavio sabotiranjem sistema i fizičkom likvidacijom njegovih čuvara - policajaca. Ova grupa je širom svijeta poznatija kao Baader-Meinhof banda, a naziv je dobila po imenima svoja dva najistaknutija člana. Andreas Baader bio je problematičan klinac. U pubertetu je, pored bubuljica, dobio i snažnu želju da pravi pizdarije, odbacuje autoritete i izaziva kaos. Ljevičarskom radikalizmu privukla ga je upravo šansa da učestvuje u ovakvim akcijama. Godine 1968. on i njegova djevojka Gudrun Ensslin podmeću požar i do temelja spaljuju poveću robnu kuću u Frankfurtu. Na zidu obližnje zgrade ostavljaju grafit: "Bolje spaljivati robne kuće nego kupovati u njima". Brzo su ih pronašli i uhapsili. U zatvoru ostaje do maja 1970. kada spektakularno bježi uz pomoć poznate novinarke Ulrike Meinhof. Meinhof je iskoristila svoj ugled da uvjeri stražare da ga puste u biblioteku gdje bi ga ona intervjuirala. Tamo su stražare dočekali naoružani teroristi koji su oslobodili Baadera. Ulrike Meinhof postaje jedna od vodećih ličnosti ovog pokreta, napušta ugodni javni život i prelazi u ilegalu i oružanu borbu. Tako nastaje RAF. Mada ih je malo tko tako nazivao. Liberali i ljevičari govorili su o njima kao o "grupi", a konzervativci i desničari kao o "bandi". Djelovali su po "Priručniku za urbanu gerilu", pamfletu brazilskog revolucionara Carlosa Marighelle. Do kraja 1970. godine RAF je opljačkao tri banke u Berlinu. Ukradenim novcem se preko istoćnog Berlina dokopavaju Jordanske pustinje gdje pohađaju vojnu obuku u kampu Al-Fataha. Kupuju oružje za daljnje akcije. Počinje njihova dugoroćna suradnja sa palestinskim militaristima.
Tokom 1971. godine pljačkaju banke širom Njemačke. Ulrike Meinhof piše njihov zvanićni manifest na kojem se prvi put pojavljuje čuveni logo - crvena petokraka, preko nje automatska puška "kalašnjikov" i natpis RAF. Kasnije AK-47 biva zamijenjen automatskim pištoljem "Heckler & Koch", omiljenim alatom grupe. Mjesto zločina napuštali su uvijek u "BMW" automobilima. Koristili su isključivo ova vozila jer su bila laka za obijanje, brzo su se palila "na žice" i bila su veoma brza. Tih godina u Njemačkoj se govorilo da "BMW" zapravo znaći Baader-Meinhof Wagen.

Ispravak:
Terorizam je reakcija na teror jer gdje ima ugnjetavanja ima i otpora. Tako na primjer Iračani izvršavaju terorističke napade nad pripadnicima oružanih snaga NATO-a, Palestinci nad pripadnicima cionističkih oružanih snaga Izraela, a nekad se vrši i teroristički napad nad kapitalističkim režimom kao što je slučaj Crvenih brigada. Za vrijeme Domovnskog rata, Srpski pobunjenici i JNA nisu izvršavali terorističke napade na Hrvatskom i Bosnom, već je to bila čista agresija.

- 21:42 - Komentari (29) - Isprintaj - #