WTC Komuna

nedjelja, 06.04.2008.

Lav Nikolajevič Tolstoj (1900. g.)

Važeći sustav vlasti je jednako moćan koliko i krhak: temelji se na pasivnosti i poslušnosti onih koji ga prihvaćaju, koji mu se podvrgavaju i slave ga.
Način da ga se slomi je prestati biti poslušan i, kao u priči, vikati: "kralj je gol". Radi se o izgovaranju onoliko pojedinačnih "ne" koji će naposljetku biti u stanju slomiti kolektivnu laž.

Da ugnjetavanje naroda i nepravedni ratovi više ne bi postojali, da se nitko ne bi bunio protiv krivaca, da više ne bude ubojstava kraljeva ne postoji nego jedan način, i to veoma jednostavan. Neka ljudi shvate stvari onakvim kakve jesu i neka ih nazovu njihovim pravim imenom; neka se zna da vojska nije ništa drugo nego do instrument masovnih ubojstava koji se naziva ratom, da regrutiranje i upravljanje vojskama kojima se tako srčano bave kraljevi, carevi i predsjednici republika nisu ništa drugo nego pripreme ubojstava.
Neka svaki kralj, car ili predsjednik shvati da njegova služba organiziranja vojske nije ni poštena ni važna kako im govore laskavci, već je to sramotan i zao čin kao i svaki zločin s predumišljajem; bilo bi dovoljno da svaki čestit čovjek shvati da plaćanje poreza namijenjenih održavanju i naoružavanju vojnika i, još više, služenju vojske, ne predstavlja nevažan čin, već da je to sramotan i žalostan čin jer onaj tko u njemu sudjeluje i sam je počinitelj ubojstva. Tada bi se moć kraljeva, careva i predsjednika, moć koja nas ljuti i zbog koje su oni ubijani, pala i sama po sebi bila bi poništena.

Ne treba ubiti ni Aleksandra, ni Carnota, ni Umberta, ni ikoga drugoga, već ih treba pridobiti da se slože s mišljenjem da su i sami ubojice, da nemaju pravo ubijati izazivajući ratove. Iznad svega treba im onemogućiti da ubijaju i odbiti ubijanje po njihovom nalogu.

- 21:15 - Komentari (26) - Isprintaj - #