WTC Komuna

nedjelja, 28.10.2007.

Za tijelo ništa osim nasilja, za dušu ništa osim laži!

Francuski anarhisti
12. veljače 1894. Emile Henry (22 g.) baca bombu u dvoranu restauracije Termus na kolodvoru Saint – Lazare u Francuskoj. Ubija jednu osobu i mnoge ranjava. Bio je to već peti napad francuskih anarhista na bogatu elitu, političare i vladine dužnosnike u Francuskoj. Pristaše „izravnog djelovanja“ tj. „propagande dijelom“ najavljuju krvavi rat protiv gospodara koji će se voditi sve do danas u raznim oblicima ljevičarsko/anarhističkog terorizma. Stvoren je na ideološkom korpusu Bakunjina, Kropotkina, Fouriera, Reclusa, Stirnera , Malateste i drugih.

Ruski nihilizam
Lav Tolstoj u svojim djelima stvara temelje budućeg nihilizma među svojim učenicima. Optužujući raskoš, vlasništvo, znanost i umjetnost propovijeda prigovor savjesti i slavi vrline običnog puka. Na vrhuncu bogatstva ostavlja sav svoj materijalni svijet i prepušta se životu običnog čovjeka. Umire u potpunom siromaštvu, a iza njega ostaje veliki opus pristaša, ideologa i filozofa koji će ostvariti nihilizam ili rusku varijantu socijalizma i anarhizma. Sve će to dovesti do ubojstva Aleksandra II. i još niz drugih terorističkih napada na vladu i njezine službenike u Rusiji.

U ovom ratu bez milosti što smo ga objavili buržoaziji, mi ne tražimo nikakvu milost. Mi zadajemo smrt, ali ju znamo i podnijeti. Stoga ja vašu presudu očekujem ravnodušno. Znam da moja glavi nije posljednja koju koju ćete odrubiti, još će njih pasti, jer oni koji umiru od gladi polako otkrivaju razmještaj vaših kavana i vaših otmjenih restauracija. No anarhiju nikada ne ćete moći uništiti jer je ona nastala u krilu gnjiloga društva što se raspada. Ona će vas na kraju pobijediti i ubiti.
Emile Henry

- 14:34 - Komentari (19) - Isprintaj - #