WTC Komuna

subota, 10.11.2007.

Skvotiranje - Ungdomshuset

Skvotiranje je zauzimanje i sređivanje praznih, napuštenih i neiskorištenih prostora, koje skvoter ne poseduje legalno. Skvotovi se koriste najčešće za stanovanje, ali i za razne manifestacije, festove, radionice i društvena događanja općenito Skvotiranje pruža priliku uspostavljanja bilo kakve organizacije, a bez prevelikih resursa i nepotrebne birokracije. Skvoteri su najčešće povezani sa anarhističkom ideologijom. Samo u Europi postoji oko 5000 skvotova.

Peterokatnu zgradu Ungdomshuseta podigao je 1897. danski radnički
pokret, i tokom više desetljeća bila je poznata kao "Folkets hus" (Narodna kuća). V. I. Lenjin je u njoj držao govor prije dizanja Ruske revolucije. U njoj je također zasjedala Druga Internacionala. Iz te kuće je 1910. godine objavljen prvi Međunarodni dan žena (8. ožujak). Mjesto je imalo značajnu ulogu u organiziranju velikih demonstracija protiv nezaposlenosti 1918. godine.
Ungdomshuset je socijalno-kulturni centar u Kopenhagenu, aktivan više od dvadeset godina, a sada su njegovi stanari i stanarke izbačeni. Zgradu je preuzela fundamentalistička kršćanska zajednica (Faderhuset), dok su grad i policija odlučili upotirjebiti silu protiv dosadašnjih stanara. Demonstracije koje su okupile od 1000 do 5000 ljudi (ovisno o izvoru) su prerasle u žestoke sukobe, a epilog obrane Ungdomshuseta su 300 uhapšenih, dosta ozlijeđenih, sukobi i vatre po gradu.
Mainstream mediji donose izveštaje u kojima stoji da su 3 policajca hospitalizirana. Najmanje 2 demonstranta je ozbiljno povrijeđeno, jednom su otkinuta dva prsta, dok je drugog pregazilo policijsko vozilo. Tijekom demonstracija je uhapšeno tristotinjak ljudi, no ubrzo su svi danski državljani pušteni iz pritvora, osim troje za koje policija tvrdi da protiv njih ima konkretne dokaze. Strani državljani su oslobođeni i deportirani. Do sukoba je došlo nakon što su demonstracije krenule od Ungdomshuseta prema centru grada, dok je policija par stotina metara dalje postavila blokadu kojom su pokušali zaustaviti demonstracije. U znak podrške korisnicima Ungdomshuseta, održavane su demonstracije u Berlinu, Hamburgu, Oslu, Stokholmu, Beču i Istanbulu.
Ovo nije prvi sukob u posljenjih par mjeseci, već je samo jedan u nizu od kada je vlast u Danskoj odlučila obračunati se sa drugačijim životnim stilom, pa su ovakvi sukobi zabilježeni i tijekom nedavnog Reclaim The Streetsa (domaća inačica je Ulice ljudima, manifestacija koja pokušava vratiti ulice ljudima, pretvarajući ih u živ prostor koji nije okrenut isključivo biznisu). Unatoč činjenici da je poziv na solidarnost upućen pod naslovom "Konačna bitka za Ungdomshuset", vjerojatno je da ovo neće biti kraj cijele priče, pogotovo zbog činjenice da danske vlasti već niz godina pokušavaju "očistiti" i komercijalizirati socijalno-kulturni centar Christiania (hipiji), jedan od najdugovječnijih skvotova u svijetu.


- 00:53 - Komentari (17) - Isprintaj - #